📞 069/3555-775

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Kako smršati sa keto ishranom?

Keto dijeta može biti efikasan način da se postigne gubitak telesne mase, ali zahteva pažljivo planiranje i pridržavanje. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste smršali uz pomoć keto ishrane:

1. Istražite i razumite keto dijetu: Pre nego što započnete keto dijetu, preporučuje se da se detaljno informišete o njenim osnovama, pravilima i principima. Razumevanje kako ketogene dijeta funkcioniše pomoći će vam da bolje pratite plan ishrane.

2. Proračunajte unos makronutrijenata: Keto dijeta se temelji na specifičnim unosima makronutrijenata – visok unos masti, nizak unos ugljenih hidrata i umeren unos proteina. Tipično, unos ugljenih hidrata se drži ispod 20-50 grama dnevno. Postavljanje pravilnih ciljeva za unos makronutrijenata ključno je za postizanje ketogene faze.

3. Odaberite prave masti: Fokusirajte se na zdrave masti, kao što su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, kokosovo ulje i riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Izbegavajte zasićene i trans masti.

4. Unosite umerene količine proteina: Unos proteina je važan za održavanje mišićne mase i opšte zdravlje. Iako je unos proteina umeren, ne treba ga preterivati, jer prevelike količine proteina mogu uticati na unos kalorija i izazvati konverziju proteina u glukozu.

5. Birajte niskokalorično povrće: Povrće s niskim sadržajem ugljenih hidrata poput lisnatog zelenog povrća, brokolija, karfiola i avokada može biti sjajan dodatak vašoj ishrani.

6. Pazite na unos kalorija: Iako je keto dijeta fokusirana na unos makronutrijenata, kalorijski unos je i dalje važan faktor za gubitak telesne mase. Pratite količinu kalorija koje unosite kako biste ostvarili kalorijski deficit potreban za mršavljenje.

7. Vodite računa o hidrataciji: Keto dijeta može dovesti do većeg gubitka tečnosti i elektrolita, pa je važno piti dovoljno vode i unositi elektrolite kako biste izbegli nelagodnosti kao što su grčevi.

8. Vežbajte redovno: Uz pravilnu ishranu, redovno vežbanje može ubrzati proces gubitka telesne mase i poboljšati opšte zdravlje.

9. Pratite napredak: Vodite dnevnik ishrane, merite težinu i pratite promene u telu kako biste videli kako vaša tela reaguju na keto dijetu.

10. Konsultujte se sa stručnjakom: Pre nego što započnete bilo koju dijetu, uključujući i keto dijetu, preporučljivo je da se posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili zdravljem kako biste dobili personalizovane smernice i osigurali da dijeta odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Zapamtite da je svako telo različito, pa je važno da pratite svoje reakcije na dijetu i prilagodite je prema svojim potrebama.