📞 069/3555-775

Radno vreme: Ponedeljak-Petak | Poziv: 9-17h

Pravilna ishrana

Mislite li da se pravilno hranite?

Da li razmišljate o kvalitetu namirnica koje koristite? Trijada koju čine pravilna ishrana, optimalna telesna težina  i optimalna fizička aktivnost je preduslov za dugovečnost i očuvanje zdravlja. Zaključak švedske studije je da se, ispunjenjem ovih ciljeva životni vek može produžiti za 9,6% dok nepravilna ishrana, gojaznost i neaktivan način života za isti procenat skraćuju život. Upravo je Herbalife šejk odličan primer niskokaloričnog i visokonutritivnog obroka za savršen dan.

ŠTA JE PRAVILNA ISHRANA ?

Pravilna ishrana podrazumeva konzumiranje kvalitetnih i zdravstveno bezbednih namirnica sa izbalansiranim unosom hranljivih materija i tečnosti tokom tri glavna obroka i dva međuobroka.

Da bi namirnicu proglasili kvalitetnom neophodno je ispitati čitav niz parametara (boja, ukus, miris kiselost i dr). Zdravstvena bezbednost namirnica podrazumeva odsustvo zagađivača poput pesticida, hormona, teških metala, antibiotika, bakterija,virusa, parazita i gljivica. Ishrana treba da obezbedi optimalan unos belačevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Svaki od ovih nutritijenata sadrži određenu količinu energije (ckal/100g). Ukupan energetski unos u toku dana mora biti DOVOLJAN za zadovoljenje fizičkih i intelektualnih poslova.

ŠTA ČINI PRAVILNU ISHRANU ?

Svaka namirnica je hrana ali nijedna pojedinačna namirnica ne može sama da zadovolji sve potrebe organizma. Zato obroke pravimo od kombinacije različitih namirnica koje su u prerađenom, poluprerađenom ili sirovom stanju. Dakle, ne postoji kompletna namirnica. Na sreću svih nas, postoji proizvod sa savršeno izbalansiranim sastavom nutritijenata. Saznaj kako Herbalife nutritivni šejk menja životnu persektivu na bolje.

U ishrani jednog svaštojeda kakav je čovek svoje mesto moraju imati namirnice kako biljnog tako i životinjskog i mineralnog porekla. Uistinu, sve češće proguta i po koju glupost. Namirnice  biljnog porekla su žitarice i proizvodi od žitarica, voće, povrće i njihovi proizvodi, začini, čajevi, kafa, kakao i gljive. Namirnice životinjskog porekla su mleko i mlečni proizvodi, meso i proizvodi od mesa, divljač, riba i jaja.Deo ishrane su i voda, bezalkoholna i alkoholna pića kao i jodirana so, namirnica mineralnog porekla. Da li znate zašto se u našoj zemlji so jodira?

AKTUELNA PODELA HRANE

  1. Funkcionalna hrana – klasična hrana koju svakodnevno konzumiramo, a čiji su nutritivni efekti i pozitivno dejstvo na funkcije organizma naučno dokazani i ostvaruju se konzumiranjem uobičajene količine hrane.
  2. Dijetetska hrana – namirnice izmenjenog hemijskog sastava namenjene osobama sa posebnim zahtevima u ishrani ( hrana za sportiste, niskokalorična hrana za osobe sa viškom kilograma, hrana za bebe i malu decu, hrana za posebne medicinske namene i dr ).
  3. Dijetetski suplementi – namirnice koje dopunjuju klasičnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala i druih supstanci sa hranljivim i fizioloskim efektom. Dizajnirani su tako da se lako upotrebljavaju uz klasičnu ishranu (kapsule, tablete, kesice praška, puderi, kapi, pastile itd).

Činjenica je da od pravilne ishrane  ne zavisi samo zdravstveno stanje već i životni rezultati. To najbolje znaju sportisti. Samo se setite ko je teniski bog 21. veka. Nepravilna ishrana ne samo da smanjuje fizičke sposobnosti već može da dovede i do metaboličkog sindroma (pošast savremenog doba), naročito ako je reč o mladim osobama koje još nisu dostigle svoj puni razvoj. Telu treba obezbediti ono što mu treba, kada mu treba i u potrebnoj količini, jer je pravilna ishrana  preduslov zdravog života.